...’Ja sam došao da drhćućom [ne još koju godinu, nadam se, prim.autora] rukom uspostavim veze nevidljive i neverovatne. A sve su te veze, u stvari, jedno jednostavno i večno jedinstvo zemalja, brda, umetnosti’, kaze Miloš Crnjanski pišući o sličnim predelima, o ’Ljubavi u Toskani’...
* * *
Na takvu zemlju, mi stupamo u času kada se odlučuje prvak Španije za ovu godinu. I već dovoljno nervozan što je morao da se cima zajedno sa nama, umesto da kao ostatak normalnih ljudi prati odlučujuće trenutke utakmice, vozačevu nervozu pojačao je dodatno vodeći gol Majorke protiv Reala. Na pobledelom licu očitavalo se pitanje: ’Deco, da li volite brzu vožnju’!
Ipak, u Madridu ubrzo dočekujemo preokret, Real pobedjuje i prišiva treću zvezdicu na dres. Vozačevo lice dobija boju i mi uveliko posle ponoći krećemo ka Salamanki gde će nam biti baza. Na autoputu se trubi, peva, sve je u belom, a prava ludnica počinje u samoj Salamanki gde je glavni trg blokiran pa moramo da mu pridjemo izokola. Taman da oko dvojke, blizu glavnog trga nešto prezalogajimo uz cañitu (čašu piva) i da se komiramo uz pesmu navijača!
* * *
1. jornada: Jamon iberico de bellota
U Castillu y Leon, treći po veličini region u Evropskoj uniji (a čisto za statistiku, veći od Srbije) zakoračujemo rano ujutro. Idemo u ’zemlju ludih ljudi’, kako je nazivaju, jer je potrebno puno truda i rada da bi se došlo do savršenstva. Idemo tamo gde se uzgaja sardo iberico, prasići od kojih se pravi najfinija pršuta na svetu – jamon iberico de bellota (u doslovnom prevodu – iberijska pršuta od žira).
Kada se završi sezona žirova, negde krajem januara/početkom februara, prasići konačno postaju pršute. Sledi salatura čiji je broj dana odredjen magičnom formulom: ’kg buta – 1 dan’. Naredna 3 meseca prolazi se kroz post-salaturu, gde se, sledeći ciklus prirode, postepeno smanjuje vlažnost, a povećava temperatura. Onako kako se i nekada pravila pršuta, samo bez pomoći tehnologije, na otvorenom. Pa potom sušenje koje traje 3 do 5 meseci, ili rečnikom prirode, negde do kraja leta. A onda dug period odležavanja, karakterističan jedino za jamon iberico. I dok slatkasta pršuta iz Parme najviše lezi 15-ak meseci, jamon iberico daje najbolje od sebe tek posle 2,5 do 3 godine.
2. jornada: Vino del Toro
Zasadjena tradicionalnom metodom’3x3’, gde svaki čokot raste direktno iz zemlje, imajući svu slobodu da postane žbun, loza vam daje mogućnost da kada ste u samom vinogradu uvek možete u nedogled da posmatrate u tri pravca: horizontalno, vertikalno i po dijagonali.
* * *
3. jornada: Carne de Morucha
Trećeg dana idemo ka zapadu, prema granici sa Portugalom. U okolnom pejzažu izdvaja se džinovska pršuta, kao u filmu Bigasa Lune ’Jamon, jamon’ (kod nas prevedeno ’Šunka, šunka’) u kojem je na filmskom platnu debitovala Penelope Cruz.
U gradiću Ladesma gledamo plakate za Koridu i guštamo queso y chorizo Zamorano (u prevodu, sir i kobaju iz Zamore).
U okolnom selu Villaseco de los Gamitos meni je jednostavan. Pitanje je samo koliko krvav biftek želite. Amigo, samo ga baci dve sekunde na vreo žar sa obe strane, a od salate - vino naravno. Jednom rečju – klasika.
* * *
4. jornada: Ribera del Duero
Na svom putu od izvora na nekih 2 000 metara iznad površine mora u pokrajini Soria u severnom delu Španije, pa sve do samog ušća u Atlanski okean kod Porta, reka Duero gledala je oko sebe pretežno vinograde.
Istočno od Valjadolida, otprilike na trećini puta, u pojasu dugom oko 150 km, a širokom oko 55 km, tamo gde reka ulazi u mirniji tok, na Kastiljanskoj meseti (visoravni) smestila se zona Ribera del Duero. Krečnjacka zemlja čija povezanost sa vinom seže daleko u prošlost, barem do IV veka pre nove ere o čemu svedoče tanini pronadjeni u starom ćupu koji je iskopan na nalazištu de Pintia.
’Smrt svakog čoveka smanjuje mene, jer i ja sam obuhvaćen čovečanstvom. Nikad ne pitaj za kim zvono zvoni, ono zvoni za tobom’ (Hemingvej, Za kim zvona zvone).
* * *
5. jornada: Salamanca

Oh Pavel
~ ~ ~
1 comment:
Bravo, Pavle!
Odakle ti samo naviru takvi opisi, svaka cast!!!
Salamancu si mogao i trebao da dozivis i kao univerzitetski grad. Meni licno, pored fenomenalnog (internacionalnog) drustva, najlepsi je bio i onaj deo od 1000+ kafica,restorana, diskoteka ...
Post a Comment