A onda se pred vama otvara svet koji mami sva cula, vida, mirisa i ukusa. U refleksiji casa ocrtavaju se prizori svih regiona Italije, citaju se price o lokalnoj kulturi i nasledju o tome kako je jedinstven ’terroir’, tj. spoj zemlje, klime i vina odredjene teritorije.
Listam katalog jedaneast paviljona sa preko hiljadu proizvodjaca, i posle kiselih vina Emilia Romagna-e, idemo na jug, tamo gde je Sunce u casi, gde nije potrebno vino stavljati u hrastovu burad da bi dobila mekani ukus vanile... Mille e una notte da Donna fugata sa Sicilije ostavlja ukus dima posle prvog napada sljive i visnje, a Damaskino zaista ostavlja ukus damaska u ustima. I noge vise ne drze, ali najbolje tek sledi, jer idemo na druge obale, na Tirensko more okupano suncem, mirisom pomorandzi i limuna, u susretu sa vulkanskom zemljom. Greco di Tuffo od belih i Taurasi od crvenih vina podsecaju zasto je Maradona svoje najbolje godine proveo u Napulju. A onda opet na Jadran, u Pugliu, tamo gde se vina kupaju u vetrovima Otranta i dozrevaju do neverovatnih 17. gradi. Tamo se smestio Primitivo, najbolji onaj iz Mandurije, brat blizanac dalmatinskog Plavca malog. I naravno, najsiromasniji nude najbolji obed, tu je cikorija u sosu od pomidora, zapecena sa mozzarellom, a posle i jagnjetina u travkama mediterana, taman po meri da bi nastavili dalje... Putem severa, preko Abruzza i Montepulciana pravo do Umbrie, Franje Asiskog i fontane u Gubiju gde se smestio Arnaldo Caprai sa svojim 25 godina starim vinom. Jezik vec postaje ljubicast, usne su pomodrele od tanina, a u zubima se oseca trag flasirane poezije. ’Dan bez vina je kao dan bez Sunca’, kao sto kaze Puskin. Preko Apenina idemo do Toskane, do Brunella koji dozreva najmanje pet godina u hrastovim buradima Slavonije, pa putem Mletacke republike do Amaronea koji je dozrevao 6 godina u istom drvetu. I vise ne ostavljam nista u casi, greh bi bio takav nektar prepustiti reci Po. A onda za zavrsetak sledi legendarni Barolo, sa brezuljaka Pijemonta, tamo gde se spajaju proracunatost severa i emocionalnost juga...
Pravo je vreme da napustite ovu paradu, i ne smeta vam nista sto sa parkinga izlazite dobrih 45 minuta, a onda do autostrade idete ’mic-po-mic’ jos narednih sat vremena. Osecaj da ste bili na sajmu i probali neka od velikih vina Italije daje vam nadu da sutra ne umire nikad...
Pablito
2 comments:
Auh Pablito, ti si bas odlucio da nas namucis dobro. Postacu redovan posetioc tvog bloga, ovisnik. Posle tvojih komentara ne ostaje mi nista drugo no da odem i kupim par dobrih vina. Cak mi je brat Milos rekao da je pronasao prodavnicu u kojoj se prodaju ni manje ni vise nego vina iz Montepulciana... Da Bruzo i ostala... (ako sam dobro napisao)
Odlican ti je savetodavan tekst o vinu i prepoznavanju, degustiranju. Voleo bih da vidim jos slicnog, jer sam stari obozavaoc vina, ali ne toliko iskusan kao ti... mada mi je deda imao u krajini vinograd od 3000 panjeva i bio najbolji bacvar u kraju... : )
Za mene i Danijela je bolje da ne prisustvujemo takvim sajmovima. Ne znam kako bi se vratili, ali ne zbog guzve, vec zbog vina.. heh..
Ajd pa se pisemo, uzivaj drugar.. u svakom trenutku, i ne brini, dok je Ivo tu, nema shtriga...
Nenad
Pablito, samo mogu da kazem da je ovo tvoja profesija. PISANJE i to ovog tipa. Citanje tvog bloga je prozor u neki drugi svet pun mirisa, ukusa, lepih i prepoznatljivih vrednosti. Olaksavajuci i ohrabrujuci osecaj. Hvala ti na tome, Biljanita
Post a Comment