Došlo je dakle vreme za prvo ‘studijsko putovanje’ po Mediteranu, ali pre toga valja nabrzinu spakovati svari, što je prava veština, jer vas varljivo Sunce južnih predela u ovo doba godine može najlakše prevariti. Pošto je avion poletao u neljudsko vreme, negde oko 5.30 ujutro, (ali drugih karata na ovim jeftinim letovima nije bilo zbog Uskrsa) odlučujemo da odemo bliže aerodromu u Bergamu, kupimo malo sna, a usput i vidimo mesto gde su nestali svi Rimljani po rečima legendarnog taksiste Fiata 128 u liku Roberta Benignija iz filma ‘Noć na Zemlji’! Hotel ‘Ponte sul autostrada’ koji nalazimo u blizini aerodroma uklapa se u tu priču, pa osamućeni mirisom oznojenih medveda (kako kaže za vino lošeg bouquet-a nas profesor degustacije) i nadraženi prašinom iz prošlog milenijuma, brže bolje idemo u centar Bergama. I posle dosadnih pejzaža Padanije, ovde se prvi put susrećemo sa Alpima. U centar grada idemo uspinjačom, što pojačava uzbuđenje na prvom koraku po staroj kaldrmi gornjeg grada. Maestralan osećaj za detalje i kombinaciju belog, roze i zelenkastog mermera, sličnog onom na Duomu u Firenzi, pojačan je vanrednom kombinacijom urbanog i ruralnog (Dućo&Dućo, hvala vam ;-) u mnogobrojnim unutrašnjim dvorištima zgrada. Italijani imaju posebnu reč za ova urbana utočišta, zovu ih cortile, što bi verovatno i bio naslov ovog teksta da moju pažnju nisu zaokupile crvene ruke čiji nas je otisak pratio sve vreme po zidovima Bergama. Neko je u organizmu ovog prelepog grada pronašao kulise za svoju priču… A naša storia ima samo jedan zadatak, pronaći pravi kutak sa tipičnim proizvodima ovog kraja. Bašta Al Donizettija sa velikim akacijama dovoljno je primamljiva da okušamo sreću. I prepoznajemo se već na prvom koraku, pladanj sireva u harmoniji sa tri mala dragocena ćupa koja kriju iznenadjenje. Prvi je preliv od meda i kestena, u drugom je kandirano voće u koji je majstorska ruka dodala pikantni ukus senfa ostavivši nekada slatki voćni sok i dalje proziran, dok treći krije preliv od ribizli. I naravno da odmah idemo na jug po Sunce u čaši, tu bar nema nikakve dileme. Pošto sam pre neki dan dobio odlikovanje od ptice šetajući sa prijateljima iz Beograda ulicama Parme, ovoga puta za sreću razbijam čašu Taurasija Radici sa obronaka Apenina izmedju Amalfia i Avellina (šteta vina, nisam ni otpio prvi gutljaj)! Mea culpa, ma naručićemo drugo za tamno meso pačetine sa ruzmarinom koja se odvaja od kostiju… I na kraju Creme brulee u kojem su zrnca vanilije našla svoje utočište, zajedno sa Amaroneom iz Veneta.
Miris večeri nije se ni slegao, a već je bilo vreme da se krene na aerodrom. Nema veze, rekoh sebi, u neljudskim uslovima pokazujemo nadčovečanske rezultate! Pošto smo leteli sa Air Berlinom, odsečan prekor nemačke stjuardese da čvršće vežem pojas me je momentalno razbudio. Ho capito, carina, stai tranquilla! Kao i sve u životu, ovo jutarnje putešestvije dalo nam je priliku da uživamo u jutarnjem Suncu Mallorca-e, da je imamo samo za sebe, bez turista i nepotrebne užurbanosti dana. Mi, samo mi i radnička klasa koja je posipala pesak za večerašnju procesiju… Mekoća koraka po sitnom pesku davala je još jači utisak leta unutar zidina starog grada. Izašao sam na terasu stana u kojem ćemo biti smešteni narednih par dana, kod našeg prijatelja Tonija, i ukus te cigarete uz sveže pripremljenu kafu govorio mi je da teško šta može biti savršenije od tog trenutka. Lastavice su munjevito menjale pravac iznad moje glave, a katedrala u Palma de Mallorca-i budila je slike predjašnjih vermena predamnom.
Nije bilo vermena za gubljenje. Put nas je vodio do muzeja Juana Miroa gde su se susretali fantazija i iracionalnost surealizma, gde sam ponovo prepoznao jarko crvenu boju i otiske ruku iz Bergama. A onda smo opet pobegli od turista, jer velika je razlika kada poznaješ nekoga ko je domaći, grad ti se tada otvara u potpuno drugačijem svetlu, ulaziš u tajne prolaze, opipavaš puls, i naravno ne osećaš se glupo kao turista koga pljačkaju na svakom koraku. Ipak smo mi južnjaci, osvetu ostavite za one ‘zapinkovane’ što se skidaju na +15 i kupaju na +18. U lokalnoj krčmi učim catalan, sjajna kombinacija castellana, francuskog i italijanskog sa portugalskim izgovorom. Posle gorkih maslina i puževa, naručujem zeca sa lukom i lovorom, i sa čašom vina Pesquera iz regiona Ribera del Duero poezija može da počne… Posle zapadne obale Baleara, tamo gde duvaju vetrovi koji će odrediti pobednika 32. Copa America u jedrenju, idemo na siestu, pa onda opet van, već ogladneli na tapas i pimientas de padron, zelene paprike na žaru sa morskom solju uz koje čaša piva, tj. una cervezita ide savršeno… I svi su sjajno raspoloženi, sa konobaricom se već znamo sto godina, pa naravno, poslužite se sami, pušenje je dozvoljeno, EU propisi ne važe, el capitalismo foraneo…
Novo jutro je vreme za ensaimada-u, tipični proizvod sa ovih ostrva od lisnatog testa i svinjske masti. Kalorični udar za dobro jutro, pogotovu ako odozgo stavite dobru porciju šlaga! Onda malo vožnje do fabrike Camper. Nikada nisam ni pretpostavljao da ću u Španiji kupovati cipele, ali ovde tek vidite koliko je velika vrednost koju uzima distribucija i robna marka, tj. kolika je stvarna vrednost, jer cipele koje u Beogradu koštaju oko 125 evra ovde možete kupiti za max 50. Toliko o tome… A onda nas vode na paellu, i više ni sam ne znam koji jezik pričam, ali dobro je, uspevam da u poslednjem trenutku ugrabim sto koji smo rezervisali, uzimam pilulu kalcijuma&magnezijuma protiv alergijske reakcije koju ponekad imam na morske plodove, i hrabro naručujem paellu marineru. Pre toga stižu dagnje, lignje, cape santi & cape lungi, masline i belo vino od sorte Verdejo, i na terasi sa pogledom na more već sam u mislima daleko. Drveni stolovi prekriveni su crveno-belim kariranim stolnjacima, zaista je istina da kada stavite prst u more imate vezu sa čitavim svetom! Vremena za razmišljanje je nažalost malo, jer stiže paella, a treba ispoštovati sve one rakove koji su dali život za ovakvu grandioznu gozbu. Japanki, nenaviknutoj na ovakav tempo je već zlo, a i nemac polako koluta očima, da bi naš prijatelj sa ovih ostrva, respect mi amigo, naručio, umesto dezerta, lubina/brancina u morskoj soli. Lomi se mrko-bela prošarana morska so pred našim napadom da bi otkrila sve sokove ove kraljevske ribe koja kao i svaka druga treba da pliva barem tri puta – prvi put u moru, drugi put u ulju, a treći naravno u vinu...
Odlazim na mol pored peščane plaže i prepuštam lice zracima Sunca, gledam prema Barceloni, i dobijam poruku da dodjem na svadbu u julu mesecu u centralnu Catalunu. Claro, mi queridisima, biću tu sa zadovoljstvom, siempre… Samo još da jednom osmotrim masline i bademe, vozeći uskim ulicama oivičenim suvom kamenom gradnjom, da udahnem Mediteran i pojedem još jednu cremu Catalan…
I vreme za povratak kući je već tu, čudan osećaj, šta drugo reći, kao što je i čudan pojam kuće. Gde je ona u stvari, da li može biti na više mesta istovremeno, i da li joj se uvek na kraju vraćate? Za mene je ipak bitno samo jedno, kuća je tamo gde su vam prijatelji, isti oni sa kojima toga časa utovarujem sanduk vina, ensaimadu, i džinovsku paelleru (na slici dole) na traku za specijalni prtljag… Samo jednom se živi,
Zauvek vaš
Pablito
8 comments:
Evo da i moj komentar negde prvi:)
Sta reci,sem da te puno pozdravlja ekipa iz zavicaja.
Vole te tvoji,
Jocic,Ackovic,Miki Palma i nadimenjak mu Dragan Markovic,Palavestra,Deki Stankovic,Gurovic,Brka iz Vojnog odseka,Interventna,Sneki Dakic,Georgijev(da li ima j,pitanje za sledeci prag)...
UZIVAJ COVECE!!!!!!!!
Od silnog uzbudjenja i treme,u predhodnom komentaru sam u prvoj recenici,izmedju reci negde i prvi,izostavio rec bude.
A i sa 2 komentara doprinosim popularnosti autora ovog bloga,koju on i likom i delom,neosporno zasluzuje.
Pozdravlja te najlepsi,najduhovitiji,najinteligentniji i jednom recju najbolji clan legendarne Galerije.
Hvala ti druze na super komentaru, definitno imas pole poziciju sto dolikuje legendarnoj, mada vec pomalo zaboravljenoj Galeriji.
Verujes da od kada sam stigao nijednom nisam otvorio vesti (na bilo kom mediju) da vidim sta se zbiva 'u matici', a posto ovde nema nikoga 'u rasejanju' to i nije tako tezak poduhvat.
Dakle, sta reci osim Toti, Ferari, Djogani, Armani, Pinin Farina, Kavali, Pedrini, Laura Biadjoti, Fabio Djanini...
Hasta la victoria siempre, mi amigo! Javljam se sa tekme Milan - Man Utd, ako uspem da nabavim karte...
Stay black,
Pablito
~ ~ ~
Moram da priznam da sam cesto proveravao ima li nekih novina na tvom blogu. I to mi je, moram priznati, postala cista jutarnja rutina, poput one kada uz kafu u nekoj mirnoj ulici procitas lepo parce nekih novina. Prosto, kada nije bilo neceg novog, nesto mi je nedostajalo. Tvoji opisi su... sta reci... nisam verovao da internet moze da mirise na mediteran. A znas mene, stari dalmatinac, nema boljeg mirisa od tog...
Za uskrsnju subotu smo Katarina (koja jos malo pa ulazi u 9 mesec) i ja obisli prebogatu Kalenic pijacu. I naravno, kao i uvek zastali smo pored (za nekog smrdljivog ali za mene ne) dela pijace u kom su morski zitelji nasli konacno odmoriste. Pogled mi je zastao na starog takmaca, kojeg sam uvek tesko jurio po kornatskom arhipelagu. Ko drugi bi mogao biti no brancin. Taj dan je lesada od brancina potisla svaki ukus u narednih nedelju dana. O supi necu ni da govorim, jer treba jos 4 sata da provedem na poslu, a nista nisam jeo od jutros.. uff..
Nego, htedoh da ti ispricam jednu lovacku pricu o toj prozdrljivoj ribi, ali zasnovanu na iskustvu i punim friziderima istih. Brancina je vestina uhvatiti podvodnom puskom, roneci, jer nije nimalo naivan i fantasticno je brz. Najbolja karta na koju mozes da odigras u nadmudrivanju sa njim jeste jedna njegova osobina, koja ga najcesce kosta glave. A to je, ni manje ni vise nego ZNATIZELJA. Kada ugledas brancina (a bitno je da ga ugledas pre nego on tebe) istog trenutka prestanes da se kreces i bilo bi najbolje da nadjes neki zaklon, iza nekog kamena, jer se inace najveci komadi ubijaju u najvecem plicaku. Pokusavas lagano, sa isturenom puskom ka njemu, da mu se priblizis pokretima koji su jedva primetni, ali dovoljni da obrati paznju na tebe. Kada te vidi, to je fantasticno, jurne ka tebi, i u jednom trenutku pomislis, au, ko ovde koga zeli da uhvati. Dodje ti na udaljenost od 1-1,5 metar i namesti se bocno, da bi te bolje osmotrio. Tada imas 1-2 sekunde da reagujes i ispalis hitac. Ako ga nisi pogodio, jer ponekad zista ne znas kako je moguce tako brzo se kretati, tada je njegova skola zavrsena. Nikada, ga niko vise nece ubiti podvodnom puskom. Posle ispaljivanja harpuna, on ti dodje jos blize, da osmotri sta se desava. Neiskusni ronioci pozure da napune pusku opet. Ali veruj mi, u trenutku kada se cuje klik, kada strelica nalegne gde treba, on takvom brzinom nestaje u dubini, da je to fantasticno. Tako da, ako vidis brancina koji se krece oko tebe na tacno dobro procenjenoj udaljenosti, sa koje nema sanse da ga pogodis, znaj da je na njega vec pucano... I jos nesto, ako se brancin, koji nije iskusio ovo, krece i ne vidi te, postoji jedan mali trik. Uzmes (verovao ili ne) mali kamencic i bacis u njegovom pravcu, na par metara od sebe, tek tako da mu odvratis paznju, ili vrhom puske bucnes po vodi. Scenario je isti.. znatizelja ga vuce.. i onda je tvoj.. ili tvoj.. ili nikad niciji. Onda je on onaj primerak od 12-13 kila koje vidis na sigurnoj udaljenosti, krecuci se kao podmornica.. heh.. blago njemu.. Uzivaj Pablito.
Nenade, prijatelju, hvala ti na uzbudljivoj morskoj prici, definitivno si capo di tutti capi podvodnog sveta!!! Ako se slazes, ja bih tvoju pricu stavio umesto recepta za ovu nedelju, posto se oko paelle jos uvek ovde nismo slozili. Ovih dana cemo imati testiranje dve razlicite skole misljenja ;-) pa cu onda okaciti pobednicki recept. Do tada, tvoja prica zaista budi pejzaze leta koje dolazi...
Inace, neces verovati da sam u momentu kada si ti pisao komentar imao predavanje o ribarstvu, tehnologiji i veterinarskim standardima. Bas smo pricali o tome kako da razlikujemo divlju ribu od one uzgajane 'vestacki', o svim onim brancinima, oradama, vongolima... Sutra inace imamo i degustaciju, tako da cu misliti na tebe, a pocetkom maja smo na Slow Fish skupu u Genovi, pa je tvoja prica zaista pravi uvod u ovaj predivan podvodni svet!
Puno puno pozdrava Katarini i tebi, ostajemo na vezi,
Pablito
~ ~ ~
Bice mi cast da moja prica o brancinu bude tamo gde hoces.
Feel the force Pablito...
Druze,
kada citam tvoj dnevnik osecam kao neku grizu savesti sto ne pijem vina, istu kakvu sam osetio u Gruziji kada sam za vreme "Tamade" samo nazdravljao Saperavijem (da blasfemija ne bi bila potpuna)a ustvari pio neko lose lokalno pivo. Kad ovo kazem vise mislim na nacin tvog pisanja kao neosporno inspirativan nego na moju stvarnu zelju da jednog dana pijem vina.
A mozda se tvoje studije nekako bave ovom problematikom, mora da postoje neki best practices (uvek se nadje pojedinaca...)
Uzivaj, Dani
Ciao dobri moj druze, nista ne brini, pravi prelaz sa piva na vino je preko ribe. Sledece nedelje u Genovi idemo na degustaciju dimljene ribe i piva, dakle, eto resenja! Posle kad najmanje ocekujes uslede neki pjenusavci i skoljke, tako da ni ne primetis da si presao na proizvode neke druge fermentacije, pa onda sveza riba i belo vino, a kada sve zaboravis ostaju crna za najupornije...
U svakom slucaju, 'TAMADA' ne zavisi od pica, vec od ljudi,tako da ako budes raspolozen baci koju rec o Gruzijskim zdravicama za blog...
Respect,
Pablito
~ ~ ~
Post a Comment